7 Tips voor grootverbruikers met zonnepanelen

1. Vaste prijs of beursproduct

Hoe zit dit?

Soms kan je met een variabele prijs zomaar 2 cent per opgewekte kWh meer krijgen dan het correctiebedrag van de SDE subsidie. Een variabele prijs is in dat geval een velligere keuze. Maar dit zorgt er wel voor dat er minder rendement gehaald kan worden, omdat het teruglevertarief niet constant is. Het is daarom de moeite waard om je goed voor te laten lichten; er zijn namelijk wel voorwaarden van toepassing.
Bij teruglevering met zonnepanelen, heb je twee opties: je krijgt voor jouw teruglevering van een energiemaatschappij een vaste prijs óf een beursproduct (variabele prijs). Met een vaste prijs weet je waar je aan toe bent en weet je welke tarieven voor jou het komende jaar (of 3 jaar) geldig zijn. Wel loop je hiermee meer risico dan bij een variabele prijs.
Grafiek

2. SDE ++ subsidie

Bij het regelen van een SDE ++ kan het soms duizelen van alle termen die gebruikt worden; basisbedrag, correctiebedrag, SDE bijdrage, etc.

Er zijn heel veel begrippen die gehanteerd worden, maar welke getallen zijn nu belangrijk. Kun je rekenen met het basisbedrag? Is dat 100% zeker of verandert dit nog? Kan dit bijvoorbeeld ook meer of minder zijn? Kun je ook een jaar geen subsidie krijgen? Krijg je nu 15 of 16 jaar subsidie? En kun je meerdere subsidies op één adres hebben? Dit zijn allemaal vragen die je tegen kunt komen als je met de SDE ++ bezig bent. Omdat wij veel van deze aanvragen doen, hebben we kennis op dit gebied en bespreken we graag wat in jouw situatie interessant is.
tip-2

Het is daarom de moeite waard om je goed voor te laten lichten; er zijn namelijk wel voorwaarden van toepassing.

3. Eigen verbruik en zonuren

De stroom die je van het net moet halen, is bijna altijd duurder dan de stroom die je teruglevert. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk energie die je opwekt zelf te verbruiken.
Het belangrijk dat je kijkt welke apparaten aan kunnen als de zon schijnt en uit als de zon niet schijnt. Denk aan laadpalen, boilers of opladers van heftrucks, die wisselend aan of uit kunnen staan. Dit kunnen wij realiseren door middel van slimme apparatuur die we in de meterkast plaatsen die dit regelt en monitort. Hiermee zouden de kosten van een laadbeurt mogelijk met wel 30% vermindert kunnen worden.
tip-3

4.1 Verbruik monitoren als een prof

Veel verbruiksoverzichten zien er indrukwekkend uit, maar in de praktijk kun je er vrijwel niets mee. Met onze software is interpreteren kinderspel en het maakt de Excelbestanden en kruistabellen eindelijk overbodig.

Hoe kan dit?

De slimme software identificeert ‘lekken’ in het energieverbruik. Het maakt inzichtelijk of je energie verbruikt als je niet aanwezig bent of dat je te veel energie verbruikt in verhouding tot je patroon en het weer. Hierdoor is het mogelijk om de energiekosten soms met 22% naar beneden bij te stellen. Dat kan bij zowel een verbruik van 1 miljoen kWh als bij een verbruik van 3.000 kWh per jaar.
tip-41

4.2 Opwek monitoren als een prof

Is jouw inzicht in de opwek van je zonnepanelen ook nog steeds niet helder? Ook deze opwek kunnen we monitoren. Hiermee krijgen we verschillende inzichten helder.

Verhouding van opwek versus eigen verbruik. Met inzicht in de opwek van zonnepanelen kun je jouw verbruik gaan sturen naar zonuren. Daarnaast kun je de SDE controleren met de bedragen die je ontvangt en kun je zien hoe groot een eventuele accu zou moeten zijn, wil je de zonloze momenten overbruggen. Opwek versus zonnesterkte. Verschillen in opwek kunnen liggen aan het feit dat de zon niet altijd even krachtig schijnt. Maar ook de capaciteit van de panelen neemt in de loop van de jaren af. Wij kunnen de verhouding opwek versus zonintensiteit in beeld krijgen. Zo zie je of er panelen stuk zijn en/of dat het tijd is om ze weer schoon te maken.
tip-42

5.MLOEA of geen MLOEA

Wat is verschil tussen MLOEA en geen MLOEA? De naam zegt het al ‘Meerdere Leveranciers Op Een Aansluiting’. Dat houdt in dat je voor de levering (dus wat je van het net afhaalt) en teruglevering twee energiemaatschappijen kan hebben.

Wanneer is het interessant?

Het kan interessant zijn als je een eigenaar van een pand bent en je dak vol legt met zonnepanelen. Heb je dan te maken met een huurder die zelf direct zijn energiekosten wil betalen en dat strikt gescheiden wil houden met de opbrengst van de zonnepanelen van de verhuurder, dan is MLOEA een uitkomst. Ook zijn er nog andere opties waarbij een MLOEA interessant kan zijn. Bijvoorbeeld in het geval van hoge teruglevertarieven bij energiemaatschappij X en lage leveringstarieven bij energiemaatschappij Y. Met het maken van een overzichtelijke berekening en vergelijk helpen wij u graag!

tip-5

6. Meetbedrijven

Meetbedrijven waren eerst van de overheid, toen was er geen keus. Nu kun je als grootverbruiker wel kiezen en dat is nodig ook. Soms kan het wel tot 60% goedkoper als het gaat om maandhuur Met transformatorhuur kan het nog veel gekker

Hoe kan dit?

Contracten voor een meter worden in z’n algemeenheid afgesloten als er verhuisd of gebouwd wordt. Het is iets waar u niet dagelijks mee te maken heeft, wij wel, maar de meter zit er dikwijls voor 10 jaar of langer. Hier vanaf komen? Het is altijd de moeite waard om de huidige situatie in beeld te brengen.

tip-6

7. Netbeheerder

Netbeheerders zijn van de overheid, dus de tarieven zijn vast en daar valt niet aan te tornen. Het tegendeel is waar. Klanten genoeg waarbij bespaard is van €3.180 naar €1.800 per jaar.

Hoe kan dit?

De netbeheerder brengt kosten voor transport in rekening. Echter, de hoogte van dat bedrag heeft een verband met een aantal variabelen: je piek belasting, meterkast, aansluittype en je jaarverbruik. Is hier het afgelopen jaar iets in veranderd? Dan is het de moeite waard om naar te laten kijken, wie weet is de 44% besparing ook bij jou mogelijk.
logos