Energierekening

Energierekening

De kosten van 1 kWh stroom verschillen per energieleverancier. Om te begrijpen waar het totaalbedrag op je energierekening vandaan komt, moet je allereerst weten wat 1 kWh stroom kost. Het aantal kWh dat jij over de in rekening gebrachte periode hebt verbruikt, wordt op je factuur vermenigvuldigd met de prijs voor 1 kWh stroom. Onze specialisten leggen uit wat de gemiddelde prijs is voor een kilowattuur stroom, wat het bij ons kost en hoe je jouw eigen verbruik kunt controleren.

Kilowattuur (kWh) energie

De afkorting kWh staat voor kilowattuur en dit is de eenheid waarin we energie aanduiden. Op vrijwel ieder elektrisch apparaat staat hoeveel watt het verbruikt. 1000 watt is 1 kilowatt. Als een apparaat gedurende een uur 1 kilowatt vermogen verbruikt, heb je 1 kWh aan energie verbruikt. Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker. 

Gemiddelde prijs kWh

De prijs per verbruikte kWh in Nederland ligt tussen de € 0,35 en € 0,40. Bij Pure Energie is dat € 0,357 per kWh bij een looptijd van 1 jaar. Dit bedrag is opgebouwd uit meerdere energiekosten. Het kale tarief per kWh (€ 0,0207), de energiebelasting en de ODE vormen samen de prijs voor 1 kWh. *

kwh

Nu je weet wat 1 kWh aan stroom kost, kun je makkelijk controleren wat jouw totale energiekosten op jaarbasis zijn.

Enkel en dubbeltarief

Bij Pure Energie kun je kiezen tussen een enkeltarief en een dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je de hele dag hetzelfde tarief voor 1 kWh stroom. Maar wanneer je beschikt over een elektriciteitsmeter met twee telwerken, kun je ook kiezen voor een dubbeltarief. In dat geval betaal je een lager stroomtarief tijdens de daluren dan tijdens de piekuren. Het normaal- en daltarief is in heel Nederland van toepassing met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg. Het daltarief geldt op werkdagen van 23:00 uur tot 07:00 uur, in het weekend en op nationale feestdagen. Het normaaltarief geldt op werkdagen van 07:00 tot 23:00 uur. Limburg en Noord-Brabant zijn een uitzondering. Hier geldt het daltarief van 21:00 tot 07:00 uur.

airconditioning

Gemiddeld verbruik energie

Nu je weet wat 1 kWh aan stroom kost, kun je makkelijk controleren wat jouw totale energiekosten op jaarbasis zijn. Via je energiemeter kun je nagaan hoeveel kWh je precies verbruikt. Ter vergelijking: het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden ligt op 3.500 kWh per jaar. Zit je daar ver boven? Dan is het verstandig om wat zuiniger om te gaan met elektriciteit. Met onze tips kun je al snel bezuinigen. Bijvoorbeeld door energieslurpers te vervangen. Zo bespaar je op je eigen uitgaven en belast je het milieu niet meer dan nodig.